Przeciwdziałanie praniu brudnych pieniędzy - jakie kary za niewdrożenie procedur?
Wraz z nałożeniem nowych przepisów dotyczących przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy, pojawiły się też nowe procedury do wdrożenia, a także kary za niewypełnienie tego obowiązku. Dowiedz się, co grozi Twojej firmie, jeśli nie zastosujesz się do nowych zasad.
2018-11-14, 11:44

Jeśli jesteś przedsiębiorcą zarządzającym firmą związaną z branżą finansową, powinieneś wdrożyć procedury nałożone na instytucje mocą ustawy o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy i finansowaniu terroryzmu. W przypadku, kiedy tego nie zrobisz, możesz zostać obciążony sporymi karami. Jakimi i za co? Przekonaj się, czytając nasz artykuł.

Przeciwdziałanie praniu brudnych pieniędzy - jakie kary grożą w związku z ustawą?

Jak w każdym przypadku niespełnienia formalności, ustawodawca może wyciągnąć stosowne konsekwencje. Jeśli chodzi o naruszenia ustawy dotyczącej przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy, kary te są wyjątkowo surowe. Budzą w związku z tym wiele kontrowersji. Można wyróżnić dwa rodzaje sankcji - finansowe i administracyjne. W przypadku tych pierwszych mogą one sięgać nawet miliona euro.

Jakie kary grożą za niewprowadzenie procedur dotyczących przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy?

Kogo mogą dotknąć kary?

Firmy, które nie zadbają o odpowiednie przeciwdziałanie praniu brudnych pieniędzy, mogą zostać obciążone karami czy sankcjami. Dotyczy to wszystkich instytucji obowiązanych, osób prowadzących działalność polegającą na tworzeniu spółek, członków zarządu w tych spółkach, a także podmioty działające w formie spółek. Warto zatem pamiętać o wdrożeniu stosownych procedur, tak by uniknąć nie tylko kar, ale również ryzyka zostania oszukanym w kwestiach finansowych.

Kogo mogą dotknąć kary za niewdrożenie przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy?

iAML